Džordž Gordon Bajron

Džordž Gordon Bajron, poznatiji kao Lord Bajron, bio je engleski plemić, pesnik, političar i jedna od vodećih ličnosti romantizma u engleskoj književnosti. Smatra se jednim od najuticajnijih i najvećih engleskih pesnika, čija se dela i danas čitaju i izučavaju kako od strane književnih kritičara, tako i od ljubitelja poezije.

Lord Bajron

Biografija

Džordž Gordon Bajron je rođen 22.januara 1788. u Londonu. Bajron je bio sin kapetana Džona Bajrona i njegove druge supruge Ketrin Gordon, naslednice velikog imanja u Škotskoj. Nakon što je Džon potrošio veliki deo njenog bogatstva, Ketrin je zajedno sa njihovim malim sinom Džordžom otišla u Aberdin, grad u Škotskoj, gde su živeli veoma skromno. Džon Gordon je umro 1791. u Francuskoj, kada je Džordž imao svega tri godine. Džordž je rođen sa deformisanim stopalom. Međutim, to ga nije sprečilo u tome da postane vrhunski plivač i sportista kasnije u životu. Iznenada, 1798.godine, u svojoj desetoj godini, Džordž je nasledio veliko imanje od svog rođaka, kao i titulu lorda.  Njegova majka ga je sa ponosom odvela u London, gde je Lord Bajron pohađao školu. 1801. Bajron je pohađao školu Harou, jednu od najprestižnijih šlola u Engleskoj. 1805. godine Lord Bajron se upisao na Triniti Koledž u Kembridžu. Međutim, tada je počeo da gomila dugove i zanemario je studije. Bajron se više zanimao čitanjem i liberalnim političkim idejama. Već tada su počele da kruže glasine o njegovoj biseksualnosti. Titula lorda mu je omogućila da postane član Doma lordova i da priređuje brojne zabave. Bajron je poznat po izuzetnoj lepoti, koja mu je obezbedila uspeh kod žena. 
Po prirodi buntovan, Bajron se često suprotstavljao konvencionalnim stavovima i idejama i prezirao je društvo koje je gušilo osećanja i istovremeno veličalo lažni moral.
Džon Bajron, otac Džordža Gordona Bajrona
Ketrin Gordon, majka lorda Bajrona


Lord Džordž Gordon Bajron 

 1806. je objavio svoje prve pesme u časopisu. Međutim, one nisu naišle na pozitivne kritike publike. Sam Bajron je izjavio da mu krajnji cilj i nije da postane pesnik, već da se posveti političkom i društvenom delovanju. 
Bajron je proveo dve godine na apsolventskom putovanju po Mediteranu, u periodu od 1809. do 1811. i upravo na tom putovanju je stekao mnoga iskustva koja je kasnije prikazao u svojim delima. Jedna od ključnih emocija koju je imao prilike iskusiti je takozvani Weltschmerz, odnosno svetski bol. To je stanje neizlečive tuge, praćene mišljenjem da je ovaj svet najgori od svih svetova. Zbog te patnje, pesnici beže u daleke i egzotične predele. 
Na svojim putovanjima Bajron piše neka od svojih najznačajnijih dela, poput Hodočašća Čajlda Harolda. To je njegovo kapitalno delo koje mu je donelo priznanje velikog pesnika. 
Međutim, njegov kontroverzni, nekonvencijalni način života praćen mnogim glasinama pretio je da ugrozi njegovu pesničku slavu. Kako bi se ogradio od optužbi o čestim i brojnim aferama, Bajron se ženi Anom Izabelom Milbank, sa kojom je imao ćerku Augustu Ejdu Bajron, rođenu 1815. Ne mogavši da podnese optužbe na svoj račun, Lord Bajron zauvek napušta Englesku. Bajron je potom živeo i stvarao u Italiji i Švajcarskoj. U Italiji je izazvao prezir vlasti zbog podrške koju je pružao revolucionarima koji su se borili za oslobođenje Italije od austrijske vladavine. Kada je izbio ustanak protiv turske vlasti u Grčkoj, Bajron, kao večiti  untovnik i borac na strani potlačenih, odlazi u Grčku i pomaže borbu Grka novcem stečenim od književnoga rada.
U međuvremenu, Bajron se razboleo i umro od malarije 1824.godine, u svojoj 36. godini.
Tokom svog turbulentnog života, Bajron je imao i nekoliko vanbračne dece. Njegova jedina zakonita ćerka, Ejda Bajron, smatra se prvom kompjuterskom programerkom. Bajronova nezakonita deca uključuju i Alegru Bajron, koja je umrla veoma rano, a verovatno i Elizabetu Eloru Lei.
Ejda Bajron, Bajronova zakonita ćerka


Književno stvaralaštvo

Lord Bajron za pisaćim stolom


Sva Bajronova dela prožeta su snažnim emocijama. Dominantna emocija u njegovim pesmama jeste takozvani Svetski bol (Weltschmerz) koji karakterišu neizlečiva patnja prouzrokovana nezadovoljstvom svetom koji okružuje pesnika. Neuhvatljivog duha, Bajron je često putovao svetom, bežeći od konvencijalnosti i sveta punog laži i obmana. 
Bajron je stvorio obrazac bajronovske poeme i bajronovskog junaka, usamljenog, buntovnog, tajanstvenog, zamišljenog. 
Najpoznatija dela:
  • Nećemo više tako kasno 
  • Gle, ide lepa kao noć 
  • Kad rastasmo se tada 
  • Hodočašće Čajlda Harolda 
  • Jednoj gospi
  • Sunce svih bez sna
  • U lepote nema kći
  • Atinjanko
  • Na jednom peharu od lobanje
  • Poreklo ljubavi
  • Razdvojenost
  • Don Žuan
  • Lara
  • Manfred
  • Žena
Drugo izdanje Hodočašća Čajlda Harolda, 1812.
Više o životu i stvaralaštvu Džordža Bajrona možete pronaći na sledećem linku: https://www.poetryfoundation.org/poets/lord-byron

Film o životu Lorda Bajrona:


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Sergej Aleksandrovič Jesenjin

Čarls Dikens